« : Kasım 12, 2010, 10:20:09 ÖS » |
|
PSİKİATRİ - PSİKOLOJİ TANIMI VE BİLİMİ
http://www.sevde.de/islami%20test-Kurani-Kerim.htm#T3 http://www.kelebekforum.com/archive/psikoloji-ve-felsefe-kosesi-f195.html http://www.kelebekforum.com/psikoloji-nedirg-t8056.html Psikoloji Nedir?
--------------------------------------------------------------------------------
Psikiatri ve psikoloji tanımları halk tarafından eşit anlamlard a kullanılmakla birlikte ,birbirinden oldukça farklıdırlar.Psikiatristler:tıp fakültesi sonrası uzmanlık alanı olarak psikiatri yi seçenler,psikologlar ise sosyal bilimlerd en tercihini psikoloji eğitimi üzerine yapanlardır.Hastalık tedavisin de rolleri sınırlıdır,ilaç verme yetkileri bulunmama ktadır. Psikoloji bu konumu ile daha çok “destek veren”birimdir.
Psikoloji : İnsan ve hayvan davranışlarıyla ve bilişsel süreçleriyle ilgilenir, 125 yıllık bir tarihi vardır. Dili iyi kullanma, araştırma, istatisti ksel analiz ve empati (karşısındaki ile özdeşleşme)gibi bazı özel beceri ve yetenekle ri gerektiri r.
Psikologl ar iki önemli ilişki üzerinde çalışırlar: ilki, beyin ve davranış, ikincisi ise çevre ve davranış ilişkisidir. Psikologl ar hem araştırmacı olarak gözlem, deney ve analiz gibi bilimsel yöntemleri izlemek hem de bilimsel bulguları uygulamak için yaratıcı olmak durumunda dırlar. Psikologl ar araştırma yaparak geliştirdikleri kuramları sınarlar ve araştırmalar sonucu ortaya çıkan yeni bilgileri uygulama alanında çalışanların kullanımına sunarlar. Ayrıca, bireyleri n ve toplumların değişen gereksini mlerini karşılamak amacıyla yeni yaklaşımlar geliştirirler.
Psikoloji oldukça geniş bir alandır. Psikologl ar temel ve uygulamalı alanlarda araştırma yaparlar, toplumdak i örgütlere ve diğer kurumlara danışmanlık hizmeti verirler, bireylere tanı koyar , lise ve üniversitelerde psikoloji öğretirler, çeşitli testler kullanara k zekayı ve kişiliği ölçerler, davranışları ve bilişsel işlevleri değerlendirip gerekli durumlard a yardımcı olurlar. Bireyleri n hem birbirler i ile hem de makineler ile nasıl ilişki içine girdikler ini araştırıp, bu ilişkileri iyileştirmeye çalışırlar.
Psikologl ar bazı işlerde bağımsız olarak çalışırken diğerlerinde doktor, hukukçu, okul personeli, bilgisaya r uzmanı, mühendis, yasa koyucu, polis, asker ve yöneticiler ile takım halinde çalışarak toplumun her alanına katkıda bulunurla r. Bu yüzden psikologl arı, laboratuv arlarda, hastanele rde, adliyede, okullarda, üniversitelerde halk sağlığı merkezler inde, kitle iletişiminde, hapishane lerde ve pek çok başka işyerinde görebilirsiniz. Örneğin stresi yenip performan sı artırmaya yönelik programla rda yönetici veya sporcular la birlikte çalışırlar. Adli kararlar için hukukçulara gerekli bilgi ve önerileri sağlarlar. Okul reformund a eğitimcilerle, psikiyatr i klinikler inde psikiyatr ist ve sosyal çalışmacılarla, pediatri, onkoloji ve nöroloji gibi klinikler de de uzman doktorlar la birlikte çalışırlar. Uçak kazası ya da bombalama gibi bir felaketin hemen ardından ortaya çıkan şok sürecinde kaza kurbanlarına yardımcı olurlar. Hukuk ve halk sağlığı alanlarında çalışanlarla birlikte takım halinde çalışarak bu tür olayların nedenleri ni analiz ederler ve tekrarlan masını önlemek için yollar bulmaya çalışırlar. Psikoloji de çalışma alanlarının hem sayısı hem de etkinliği gün geçtikçe artmaktadır. ABD’de yapılan bir öngörüye göre psikoloji, 2005 yılına kadar en hızlı gelişen üçüncü alan olacak ve bir kaç 10 yıl içinde de bu gelişme sürecektir. Toplumdak i sorunların çoğunluğunun insan davranışıyla ilişkili olduğu düşünülürse psikoloji nin çok fazla sayıda çalışma alanı olduğunu görmek şaşırtıcı olmayacak tır. Örneğin uyuşturucu kullanımı, kişisel ilişkilerdeki güçlükler, sokakta ve evde şiddet, kendi sağlığımıza ve çevremize zarar veren davranışlarımız gibi bireysel ve toplumsal sorunlar, psikologl arın ilgilendi kleri sorunlar arasındadır. Psikologl ar, bilimsel yöntemle bilgi toplama, bilgiyi analiz etme, önleme ve müdahale stratejil eri geliştirme gibi yollarla sorunların çözümüne katkıda bulunurla r. Örneğin, psikologl ar, yaşlıların sayısının hızla arttığı dünyamızda evleri ve işyerlerini bu grup için daha uygun hale getirmek üzere araştırma ve uygulama yapmaktadırlar. Elektroni k alanında yaşanan devrim, kullanıcı dostu teknoloji ve eğitim gerektirm ekte ve psikologl ar bu konuda mühendislerle birlikte çalışmaktadırlar. Günümüzde sayıları gittikçe artan çalışan kadınlar işverenden aile gereksini mlerine uygun bir işyeri yapılanması talep etmekte ve psikologl ar da gereksini m duyulan değişmeler konusunda işverenlere yardımcı olmaktadırlar. Büyük toplumsal değişimlerin yaşandığı ve farklı kültürleri içeren ülkelerde toplumsal değişimin birey üzerindeki etkilerin i ve kültürel farklılıkları anlamada kullanılacak önemli bilgi ve beceriler i ortaya koymaktadırlar. Bunların yanı sıra öğrenme ve bellek konularındaki araştırmalarda kaydedile n gelişmeler ile beden ve ruh sağlığının içiçeliği Psikoloji bilimini her zamankind en daha ilginç bir hale getirmekt edir.
Psikologl arın çoğu,işlerini severler; çünkü, sağlık ocaklarında doktorlar la birlikte çalışmaktan bilgisaya r kullanmay a kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde çalışıyor olmak heyecan vericidir . Bunun da ötesinde psikologl ar kendileri ni bireyleri n günlük yaşamlarındaki iniş-çıkışlarla başedebilmelerine yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.Psikolojiyi öğrenmek ve bilmek pek çok diğer meslek dalları için de önemli bir avantajdır. Örneğin, işverenlerin çoğu psikoloji derslerin in kazandırdığı bilgi toplama , analiz etme, yorumlama, istatisti k ve deneysel desen kurma gibi beceriler e ilgi duymaktadırlar. Uzm.Dr. Hülya GÜÇLÜER
|
|
|
Logged
|
|
|
|